Africa Cup for Club Champions 2021 – Гана

В последната седмица на ноември Гана беше домакин на турнира Africa cup for club champions за мъже и жени. В мъжката надпревара участие взеха общо 9 отбора – 3 от Гана, 3 от Египет, 2 от Нигерия и 1 от Кения, като бяха разделени в 2 групи от пет и четири отбора във всяка от групите. При жените участие взеха 5 отбора – 3 от Гана и 2 от Нигерия, като бяха в една група.

Всички двубои се изиграха на напълно обновения стадион в столицата Акра.

След изтеглянето на жребия и разпределението на отборите в две отделни групи при мъжете, се изиграха общо 16 двубоя. В първата група определено имаше много равностойни мачове като до последния не беше ясно и сигурно кой ще се класира. В група Б обаче, се наблюдаваше тотална доминация от отбора Tairat и така крайното класиране в двете групи изглеждаше по следния начин.

В дамската надпревара петте отбора трябваше да се изправят всеки срещу всеки, като по този начин, чрез крайното класиране в групата, определиха, кой ще се бори за бронза и кой за златото. Завършилите на трето и четвърто място в групата щяха да се борят за бронза и съответно тези на първо и второ място за златото.

В битката за бронза отборите на Plateau Queen (NGR) и Ghana Prisons (GHA) направиха доста по-равностоен мач от този в груповата фаза и завършиха 1-1, но все пак с бронза се сдобиха домакините от Ghana Prisons. Финалната среща отново противопостави отбори от Гана и Нигерия, като GRA (GHA) отновно не остави никакви шансове на Delta Queen (NGR) и ги победи с 3-0.

При мъжете следваше двубой определящ 5то и 6то място измежду двата трети отбора при мъжете, а класиралите се на първо и второ място в двете групи трябваше да се изправят на кръстосани полуфинални срещи

Двете полуфинални срещи предложиха голямо зрелище, като в първата  Eastern Company (EGY) загуби с 2-3 от Tairat (EGY). В другия полуфинал докато Kada Star от Нигерия може би се виждаха сигурен финалист и 2 минути преди края водиха с 2-0, така след 2 бързи гола от Tairat, мачът отиде в изпълнение на ‘penalty shootout’, където египтяните показаха повече хладнокръвие и се класираха за финалния двубой.

Все пак отборът на Kada Star (NGR) стигна до бронза, побеждавайки с 2-1 Eastern Company (EGY). Финалът беше изцяло египетски, където Tairat не остави никакво съмнение, кой е по-добрият отбор в тази среща, побеждавайки със 7-2 Zamalek.

Интересът към събитието и спорта в страната очевидно е висок, за което засвидетелстват пълните трибуни, а също и излъчването на целия турнир в националната телевизия.

Видео от всяка среща може да откриете на фейсбук страницата на Федерацията по хокей на Гана https://www.facebook.com/GhanaHockey18/

Start a Conversation

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *