Категория: Новини

EuroHockey Indoor Club Challenge 1 Women – ден 1

Днес в Порто бяха изиграни осем мача от Групи A и B в EuroHockey Indoor Club Challenge 1 Women 2020. Българският представител, отборът на Академик+, срещна тимовете на Swansea HC (Уелс) и Dundee Wanderers (Шотландия).

В първата среща за деня момичетата от София поведоха в 16тата минута с гол от къс корнер на Венцислава Босолова. Резултатът остана 1-0 до полувремето на срещата. В третата четвъртина доминацията на нашата състезателка с номер 10 продължи с още два гола в 23 и 27 минута.

Отборът на Swansea успя да върне едно попадение в 28мата минута, за 3-1. Мачът завърши на равно 3-3 след като уелските състезателки успяха да отбележат още два гола във финалната четвърт. Така двата отбора поделиха по 2 точки за класирането в Група B.

Във втората среща за деня Академик+ срещна Dundee Wanderers, шотландските шампионки в зала през 2019 г. Срещата започна отлично за българките след гол в 10+ минута, отново на лидерката ни Венцислава Босолова. За съжаление през втората четвърт резултатът беше изравнен в 18 минута с полеви гол. През третата и четвърта част на срещата за съжаление академичките не успяха да се противопоставят адекватно на противника и допуснаха още 5 безответни попадения. Така срещата завърши 1-6 и българският отбор не получава точки от нея.

В другите двубои от Група B словашките Raca завършиха с резултат 3-8 срещу Dundee Wanderers и 1-4 срещу Swansea. Така отборът на Академик+ заема 3то място във временото класиране след 2 (от 3) изиграни срещи.

В Група A резултатите са както следва:

Partille SC (Швеция) vs. Railway Union HC (Ирландия) – 1-2

Grupo Desportivo do Viso (Португалия) vs. Kutaisi (Грузия) – 0-6

Railway Union HC vs. Kutaisi – 2-2

Grupo Desportivo do Viso vs. Partille SC – 1-4


Пожелаваме успех на нашите момичета в мачовете, които следват!

Нова дата за административен семинар – 28.02.2020 г.

Поради липса на заявки за участие, планирания в Календара на БФХТ за провеждане на 31.01.2020 г. административен семинар се отлага за 28.02.2020 г.

БФХТ уведомява всички свои членове, че длъжностни лица администратиращи  държавни първенства и турнири не явили се на административен лицензионен годишен семинар – национален или регионален, дори заплатили регистрационна такса нямат актуални права за съответната спортно-състезателна година!

Станаха известни повиканите състезатели в НО юноши до 15 г., разширен състав

Станаха известни състезателите от разширения състав НО до 15 г., повикани за зимен етапен контрол. Това са хокеистите показали най-добри резултати на есенните тестове, провели се през ноември 2019 г. в гр. Рудозем. В периода 19-22 февруари с тях ще бъдат проведена нова серия тестове, резултатът от които ще определи съставът на България до 15 г. през 2020 г.

Пожелаваме успех на момчетата!

Ето и имената на състезателите:

 • Даниел Стефанов (Дунав)
 • Иван Янчев (Пловдив)
 • Иван Раднев (Пловдив)
 • Антонио Мирков (Дунав)
 • Шенрух Златанов (Вр) (Дунав)
 • Мартин Иванов (Пловдив)
 • Георги Младенов (ЕнДжиЕс)
 • Александър Арабаджиев (Вълците)
 • Ангел Илчев (Пловдив)
 • Кевин Мутафчиев (Вълците)
 • Хайри Трампов (Чепинци)
 • Мартин Момчилов (ЕнДжиЕс)
 • Петър Гочев (Хеброс)
 • Митко Дурев (Чепинци)
 • Айдоан Брахимбашев (Чепинци)
 • Адриян Узунов (Вр) (Петър Берон)
 • Дейвид Гачев (Вълците)
 • Сейдин Кайлицки (Чепинци)
 • Ангел Апостолов (Пловдив)
 • Георги Айвазов (Петър Берон)
 • Омар Моллов (Вр) (Чепинци)
 • Александър Тодоров (Вълците)
 • Лъчезар Лазаров (ЕнДжиЕс)
 • Даниел Леков (Вълците)

Представяме Ви СКХТ Хеброс!

СКХТ Хеброс е един от най-старите клубове в България и основоположник на модерния хокей на трева в страната. Повече информация за клуба можете да откриете в неговия профли тук.

Ако искате и Вашия клуб да има подобна страница, моля изпратете ни информацията, която бихте искали да се показва!

Нови успехи за българи в редиците на EHF и FIH

Прези изминалата 2019 година членовете на БФХТ успяха да работят ефективно за развитието на спорта. За радост това не е останало незабелязано на европейско и световно ниво. А последното признание за работата на екипите към федерацията идва именно от Европейската федерация по хокей, където в комисиите за периода януари 2020 – декември 2021 ще вземат участие две българки и един българин.

В „Комисията по развитие“ членка ще бъде Лилия Ананиева, която е част от екипа стоящ зад клуб БСО София.

В „Комисията по обучение и назначения“ беше приета Марина Захариева. А място в „Комисията по финанси, право и управление“ бе определено за Веселин Захариев.

Така тримата българи ще са част от екипа отговорен за развитието на спорта на стария континент за следващите две години. Пожелаваме успех!

Какво още?

Но това не са всички добри новини за българския хокей идващи от чужбина.

През изминалия месец от страна на FIH получихме новини, че Марина и Веселин, както и Християн Василев са повишени съответно за Technical Official – International Panel и Outdoor Umpire – Advancement Panel.

Това означава, че скоро можем да видим и мачове на най-високо ниво с участие на българи на масата.

Отново пожелаваме успех и желаем много късмет през новата 2020 г.

Новата ранкинг система на FIH

Считано от 01.01.2020 г. FIH въвежда нова ранкинг система за класирането на отборите на открито. Старата система, която бе в сила от 2003 г. използваше няколко субективни фактора при определяне на тежестите на отделните турнири, както и силата на отделните континенти. Нещо, което новата система, базирана на Elo рейтинг системата ще елиминира до голяма степен и ще даде много повече свобода на федерациите от средния и долен ешалон на спорта да работят по-активно, за постигане на по-високо класиране в ранкинг листата.

Досегашната система даваше относително правилни резултати при класиранията на топ 20-30 отбора в света, които играят мачове помежду си почти непрекъснато, но имаше проблеми с установяване на зависимостите при по-слабите отбори, които понякога дори участват на международни турнири през няколко години. Също така се наблюдаваха и аномалии с отразяването на временната форма на даден отбор. Всички тези (а и други) проблеми ще бъдат почти елиминирани чрез въвеждането на новата система, която е базирана директно на изхода от мачовете, а не от резултатите от турнирите, които играят отборите.

Какво е ново?

Както до сега отборите ще бъдат подредени в таблица на база събраните точки. Благодарение на тази ранклиста FIH ще продължи да раздава квоти за големите турнири, като Световната купа и Олимпийските игри. Разликата е, че в новата система всеки мач ще дава или отнема точки. Например отбор с по-висок ранг играе мач срещу опонент, част от континентално първенство или купа. Ранкинг точките, които ще вземат отборите след последния съдийски сигнал зависят от няколко неща: собствения рейтинг, рейтинга на противника, изхода от мача (победа, победа с шутаут или загуба), тежестта на турнира от който е част този мач. По този начин, отборите ще се борят за фиксиран брой точки във всеки определен мач и ще ги поделят, спрямо своите показатели и крайния резултат, добавяйки ги към сегашния си актив.

Повече подробности, както и формулата по която ще се изчисляват точките можете да откриете тук, а pdf със зададени въпроси и отговорите им можете да намерите тук.

При навлизането на новата система, от 01.01.2020 г.,  всички отбори ще запазят точките си от старата до този момент. 

За момента FIH не дава публична информация дали се работи по промяна и на ранкинг системата за зала.


Какво мислите Вие, дали тази система би облагодетелства по-малките хокейни държави като България или отново разликата в точките между лидерите и отборите от средата ще бъде главозамайваща?

Завърши VII Национален Студентски Шампионат по хокей на трева

На 15 декември завърши двудневният VII Национален Университетски Шампионат. В дванадесетте мача бяха отбелязани 128 гола. А шампионските купи и при двата пола бяха спечелени от състезателите на НСА София.

Втори, както при мъжете, така и при жените завършиха съставите на МГУ София. Трети се класираха отборите на ТУ Варна. При жените четвъртото място бе заето от Тракийския Университет Стара Загора.

Можете да видите повече информация за турнира тук, както и да споделите емоцията на състезателите в нашата галерия.

Център СДК към НСА организира 18-месечна треньорска специализация за професионална квалификация „Треньор по хокей на трева“

Центърът за следдипломна квалификация при НСА „В. Левски“ съвместно със сектор „Хокей на трева“ организират 18-месечна треньорска специализация. Обучението е в задочна форма, като завършилите специализацията и притежаващи висше образование получават професионална квалификация „Треньор по хокей на трева“. Лицата със средно образование, съобразно изискванията на Наредба №1/04.02.2019 г. на ММС, получават правоспособност за „Помощник-треньор“.

Желаещите да се включат в обучението със средно образование трябва да са навършили 28 години.

Заявление се подава по електронен път в сайта на НСА – (ТУК). Крайният срок за подаване на заявления е 31.12.2019 г.

При сформиране на необходимата група през януари 2020 г. всеки ще бъде информиран за условията на обучението и за неговото начало.

За допълнителна информация – телефон: 02 40 14 238 – ЦСДК.

*снимка на корицата –  bnr.bg

Календар на БФХТ за 2020 г.

Радваме се, че вече можем да обявим последната версия на календара ни за 2020 г.

В него ще можете да откриете информация за всички турнири през годината, както също така дати за семинари, обучения, заседания на комисии и други.

Можете да го свалите директно от тук или от страницата ни с документи.

Скоро информацията от календара ще бъде налична и в новия ни сайт, ето тук. По този начин ще можете да се информирате за всичко най-интересно, което предстои и дори да добавите датите от сайта в календара на мобилното си устройство само с две натискания.

Готови ли сте за турнирите в зала – 2020 EuroHockey Indoor Club шампионати, участници и домакини

Сезонът в зала е на път да започне, като в някои държави приятелските турнири са вече в разгара си. Разбира се и ние се подготвяме за оспорвани първенства във всички възрастови групи, като особено голям интерес очакваме да има към Държавното Първенство в зала за мъже и жени през март 2020. Точно един месец по-рано обаче, през февруари, шампионите ни в зала за 2018 – 2019 г. ще се изправят срещу противници от цяла Европа в EuroHockey Indoor Club Challenge I, съответно при мъжете и жените.

Ето и техните съперници: 

Мъже:

EuroHockey Indoor Club Challenge I, мъже – СОК Камчия (BUL) – 14 – 16 февруари 2020

Група AFHC Slavia 1921 (BUL), HC 1972 Rakovník (CZE), HC Bra (ITA), HC OKS-SHVSM Vinnitsa (UKR)

Група Б – Cardiff & Met (WAL), Slagelse HC (DEN), Soroksari HC (HUN), Western Wildcats HC (SCO)

Както виждате домакинът, отборът на Славия 1921, е в компанията на класни тимове и сме сигурни, че качествената игра ще присъства от първия съдийски сигнал в турнира. Очаквайте скоро повече информация, както и специална секция в сайта ни посветена на турнира – новини, снимки, видео и любопитни подробности за съставите.

Шампионките на България при жените, КХТ Академик Плюс пък ще пътуват до Порто, където от 21 до 23 февруари 2020 г. ще вземат участие в дамския турнир Challenge I.

Жени:

EuroHockey Indoor Club Challenge I, жени – Порто (POR) – 21 – 23 февруари 2020

Група A – Grupo Desportivo do Viso (POR), Kutaisi (GEO), Partille SC (SWE), Railway Union HC (IRL)

Група Б – Dundee Wanderers (SCO), FHC Akademik Plus Sofia (BUL), KPH Rača (SVK), Swansea City HC (WAL)


Както виждате конкуренция и тук е класна. Очаквайте повече подробности и за този турнир!

БФХТ пожелава успех на представителите ни!


* – домакините са отбелязани с удебелен шрифт 

снимка на корицата: EuroHockey.org