Новата ранкинг система на FIH

Считано от 01.01.2020 г. FIH въвежда нова ранкинг система за класирането на отборите на открито. Старата система, която бе в сила от 2003 г. използваше няколко субективни фактора при определяне на тежестите на отделните турнири, както и силата на отделните континенти. Нещо, което новата система, базирана на Elo рейтинг системата ще елиминира до голяма степен и ще даде много повече свобода на федерациите от средния и долен ешалон на спорта да работят по-активно, за постигане на по-високо класиране в ранкинг листата.

Досегашната система даваше относително правилни резултати при класиранията на топ 20-30 отбора в света, които играят мачове помежду си почти непрекъснато, но имаше проблеми с установяване на зависимостите при по-слабите отбори, които понякога дори участват на международни турнири през няколко години. Също така се наблюдаваха и аномалии с отразяването на временната форма на даден отбор. Всички тези (а и други) проблеми ще бъдат почти елиминирани чрез въвеждането на новата система, която е базирана директно на изхода от мачовете, а не от резултатите от турнирите, които играят отборите.

Какво е ново?

Както до сега отборите ще бъдат подредени в таблица на база събраните точки. Благодарение на тази ранклиста FIH ще продължи да раздава квоти за големите турнири, като Световната купа и Олимпийските игри. Разликата е, че в новата система всеки мач ще дава или отнема точки. Например отбор с по-висок ранг играе мач срещу опонент, част от континентално първенство или купа. Ранкинг точките, които ще вземат отборите след последния съдийски сигнал зависят от няколко неща: собствения рейтинг, рейтинга на противника, изхода от мача (победа, победа с шутаут или загуба), тежестта на турнира от който е част този мач. По този начин, отборите ще се борят за фиксиран брой точки във всеки определен мач и ще ги поделят, спрямо своите показатели и крайния резултат, добавяйки ги към сегашния си актив.

Повече подробности, както и формулата по която ще се изчисляват точките можете да откриете тук, а pdf със зададени въпроси и отговорите им можете да намерите тук.

При навлизането на новата система, от 01.01.2020 г.,  всички отбори ще запазят точките си от старата до този момент. 

За момента FIH не дава публична информация дали се работи по промяна и на ранкинг системата за зала.


Какво мислите Вие, дали тази система би облагодетелства по-малките хокейни държави като България или отново разликата в точките между лидерите и отборите от средата ще бъде главозамайваща?

Start a Conversation

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *